Friday, December 11, 2020

लाल चावल - Red Rice

विश्व में चावल की बहुत सारी प्रजातियों को उगाया जाता है। जहाँ तक चावल उत्पादन में भारत में भी एक तिहाई जनसंख्या चावल का उत्पादन करती है।

उत्तराखण्ड में कुछ पारम्परिक प्राचीन चावल की प्रजातियाँ मौजूद हैं,इन्ही में से एक प्रजाति लाल चावल है, जिसकी राष्ट्रीय एवं अंतरराष्ट्रीय बाजार में अब काफी माँग है। 

रंगीन (Pigmented) चावल की बात की जाय तो भारत के विभिन्न राज्यों में विभिन्न रंगों के चावल का उत्पादन किया जाता है। 

उत्तराखण्ड के पर्वतीय क्षेत्रों में लाल चावल का उत्पादन किया जाता है, जिसकी स्थानीय व विदेशी बाजार में खूब माँग रहती है। 

पौष्टिकता की दृष्टि से उत्तराखण्ड का लाल चावल बेहद लाभदायक है क्योंकि ये जैविक होने से, इसमें कई महत्वपूर्ण पोषक तत्व हैं, इस चावल में Pigmented protecting Pericarp के मौजूद होने से सभी विटामिन्स, मिनरल्स तथा पोषक तत्व पूर्णत विद्यमान रहते हैं। लाल चावल में सबसे महत्वपूर्ण Rice bran ही है जो पोष्टिक एवं औषधीय गुणों से भरपूर होता है। 
लाल चावल तथा सफेद (Polished) चावल को पौष्टिकता की दृष्टि से तुलनात्मक विश्लेषण किया जाय तो सफेद चावल में प्रोटीन 6.8ग्राम/100ग्राम, लौह 1.2 मिग्रा/100 ग्राम, जिंक 0.5 मिग्रा/100ग्राम, फाईवर 0.6 ग्राम/100 ग्राम, जबकि लाल चावल में प्रोटीन 7.0 ग्राम/100 ग्राम फाइबर 2 ग्राम/100 ग्राम, लौह 5.5 मिग्रा/100 ग्राम तथा जिंक 3.3 मिग्रा/100 ग्राम तक पाये जाते हैं।  

प्राचीन ग्रन्थ चरक संहिता में भी लाल चावल का उल्लेख पाया जाता है जिसमें लाल चावल को रोग प्रतिरोधक के साथ-साथ पौष्टिक बताया गया है। पौष्टिक तथा औषधीय गुणों से भरपूर होते हैं।

लाल चावल में विपरीत वातावरण में भी उत्पादन देने कि क्षमता होती है। यह कमजोर मिटटी, कम या ज्यादा पानी तथा पहाड़ी ढालूदार आसिंचित खेतो में भी उत्पादित किया जा सकता है। 
लाल चावल में मौजूद गुणों के कारण ही वर्तमान में भी उच्च गुणवत्ता युक्त प्रजातियां के विकास के लिए Breeding तथा Genetic improvement के लिए लाल चावल का प्रयोग किया जा रहा है। 

लाल चावल antioxidant, Arteriosclerosis-Preventive तथा Anticancer के निवारण की क्षमता रखता है।

लाल चावल में मौजूद polyphenol तथा procyanidine का anti dyslipidemic गुण पाये जाते है और इसी वजह से लाल चावल metabolic syndrome तथा विभिन्न स्वास्थ्य उत्पादों के लिए प्रयुक्त होता है जो कि Dyslipidemia तथा Hyperglycemia में लाभदायक पाये जाते है। 

लाल चावल metabolic syndrome जैसे पेट में वसा का जमाव, Hypertension, Hyperglycemia तथा hyper triglyceridemia में बेहतर पाये जाता है। 

लाल चावल के प्रयोग से यकृत तथा खून में triglyceride कि मात्रा काफी निम्न स्तर पर पाई गई है। 

लाल चावल में antoxidative प्रभाव 170µg/मिग्रा0 तथा 64µg/मिग्रा0 पाये गये है।

लाल चावल का पानी ( माँड )(Starchy water- mar) भी काफी लाभदायक होता है। इसके उपयोग से पूरे दिनभर ताजगी के साथ-साथ ऊर्जावान भी महसूस करते है तथा लम्बे समय तक कार्य करने के बावजूद भी प्यास नहीं लगती है। 

लाल चावल अन्य पोष्टिक गुणों को साथ-साथ Type-2 मधुमेह sensitivity के लिये भी लाभदायक पाया जाता है। 

लाल चावल में पाया जाने वाला रंगीन तत्व (Pigment) Anthocyanin रोग प्रतिरोधक क्षमता बढाने के साथ-साथ Inflammation को भी कम करता है।

रक्तचाप तथा बुखार के निवारण के लाल चावल का प्रयोग फायदेमंद है तथा महिलाओं का दूध बढाने के लिए भी लाभदायक है। 

स्वास्थ्य की दृष्टि से महत्वपूर्ण लाल चावल अंतरराष्ट्रीय बाजार में कम से कम 250/रू . किग्रा तक बेचा जाता है। 

यदि उत्तराखण्ड के सिंचित तथा असिंचित जमीन में लाल चावल को व्यवसायिक रूप से उत्पादित किया जाय तो यह राज्य में बेहतर अर्थिक स्रोत बन सकता है।

English version

Red Rice 
 Many species of rice are grown in the world.  As far as rice production in India also one-third of the population produces rice.

 Some traditional ancient rice species exist in Uttarakhand, one of these species is red rice, which is now in big demand in the national and international market.

 Talking about pigmented rice, different colors of rice are produced in different states of India.

 Red rice is produced in the mountainous regions of Uttarakhand, which is in great demand in the local and foreign markets.

 In terms of nutritional value, the red rice of Uttarakhand is very beneficial because being organic, it has many important nutrients, due to the presence of Pigmented protecting Pericarp in this rice, all vitamins, minerals and nutrients are fully present.  The most important rice bran in red rice is that which is full of nutritional and medicinal properties.
 Red rice and white rice are nutritionally comparative analysis, then the protein in white rice is 6.8 g / 100 g, iron 1.2 mg / 100 g, zinc 0.5 mg / 100 g, fiber 0.6 g / 100 g, while red rice  Protein 7.0 g / 100 g fiber 2 g / 100 g, iron 5.5 mg / 100 g and zinc 3.3 mg / 100 g are found.

 The mention of red rice is also found in the ancient book Charaka Samhita, in which red rice is said to be nutritious as well as resistant to disease.  They are full of nutritional and medicinal properties.
 Red rice also has the capacity to produce in the opposite environment.  It can also be produced in weak soils, more or less water, and hill sloping non-irrigated fields.

 Due to the properties present in red rice, red rice is also being used for Breeding and Genetic improvement for the development of high quality species.

 Red rice has the ability to prevent antioxidant, Arteriosclerosis-Preventive and Anticancer.

 The polyphenol and procyanidine present in red rice have anti-dyslipidemic properties and for this reason red rice is used for metabolic syndrome and various health products which are found beneficial in Dyslipidemia and Hyperglycemia.

 Red rice is found to be better in metabolic syndrome like abdominal fat accumulation, hyperpertension, hyperglycemia and hyper triglyceridemia.

 The use of red rice has been found at very low levels of triglyceride in the liver and blood.

 In red rice, antoxidative effects have been found to be 170µg / mg and 64µg / mg.

 Starchy water is also very beneficial.  With its use, you feel energetic as well as freshness throughout the day and even after working for a long time, you do not feel thirsty.

 Red rice is also found to be beneficial for type-2 diabetes sensitivity along with other nutritional properties.

 Anthocyanin, a colored pigment found in red rice, increases immunity as well as reduces inflammation.

 Use of red rice is beneficial for the prevention of blood pressure and fever and is also beneficial for increasing of the mother milk.

 Health-related red rice is at least Rs 250 / rs.- kg in the international market.

 If red rice is produced commercially in place of coarse paddy in the irrigated and non-irrigated condition of Uttarakhand, it can become a source of better economy in the state.

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